Sve o… HLEBU

Čini mi se da je hleb najozloglašenija namirnica kada je zdrava ishrana u pitanju i baš zato volim da rušim mitove i zablude koji o njemu kruže. 😊 Današnji post biće posvećen njegovom visočanstvu HLEBU. 😊

7 brzih činjenica o hlebu

  • Hleb od celog zrna je bogat vlaknima, vitaminom B i mineralima
  • Parče hleba (oko 30 grama) sadrži 70 – 80 kalorija
  • Hleb bez glutena je pogodan za ljude koji su alergični na gluten, za one koji nisu je potpuno svejedno
  • Umerena količina hleba vas neće ugojiti, ali sendviči sa gomilom kaloričnih dodataka hoće
  • Hleb vam može poboljšati raspoloženje: ugljeni hidrati povećavaju nivo serotonina zbog kog ćete se osećati bolje 
  • Zbog velike količine vlakana (28 g), hleb poboljšava probavu i rešava problem sa opstipacijom
  • Iako mnogi hleb od celog zrna počnu da jedu kada žele da smršaju, on nije manje kaloričan od belog hleba

 

Da li ste znali da je nekada hleb bio simbol društvenog statusa?

Ljudi iz višeg staleža su jeli beli hleb dok je za one nižeg statusa ostajao crni 🙂 Razlog tome je bile cena – belo brašno je zbog obrade bilo skuplje. Danas je trend potpuno drugačiji, pa je hleb od celog zrna više cenjen zbog svoje hranljive vrednosti.

Takođe, hleb je jedina namirnica koja se jede svuda na svetu, bez obzira na rasu, regiju i kulturu što nam govori da je mnogo više od namirnice 🙂 U Rusiji se hleb i so služe kao izraz dobrodošlice, kod nas se lome pogače, a još pre 7500 godina je nazvan hranom života.

Zanimljivo je da prvenstveno nije bio vazdušast kao što je danas, spremali su ga bez kvasca sve dok Egipćanima nije palo na pamet da dodaju kvasac. Grci su videli tehnologiju od njih i preneli je celoj Evropi, tako da Grcima možemo da zahvalimo na hlebu koji danas jedemo 🙂

Italijani su hleb smatrali važnijim od mesa, a i dan danas su u različitim državama popularne drugačije vrste hleba odnosno svi imaju neku svoju novu vrstu 🙂

U Francuskoj se jede baget, dugačak i tanak hleb koji se najčešće služi sa puterom dok Amerikanci obožavaju banana hleb koji više liči na kolač nego na klasičan hleb. Kod Italijana je popularan hleb koji liči na naše štapiće (kao duže i tanje kifle)  i serviraju ga toplog i premazanog belim lukom i sirom. U slatkoj varijanti ga pospu šećerom i cimetom 🙂

 

hlebovi

 

U Irskoj je nastao hleb od celog zrna pšenice, pšeničnih klica i smeđeg šećera, a najčešće ga jedu sa puterom i džemom.

Kod nas se najviše jede beli hleb, kao i kukuruzni (proja) i oba su nam stigla iz Amerike 🙂

Pitajte starije ljude koje namirnice smatraju najvažnijim i većina će vam reći da bez hleba ne seda za sto 🙂 Ne znam da li je tako u svim nacijama, ali Srbi definitivno od davnina obožavaju hleb i retko ko može da zamisli obrok bez istog. I bez mesa naravno 🙂

Poslednjih godina je pseudo nauka objavila rat ugljenim hidratima (posebno ugljenim hidratima i hlebu) i odjednom se nikako ne sme jesti, jako je nezdrav, a tek što goji… I kad god neko odluči da smrša, prvo što mu padne na pamet je da izbaci hleb. Svakako da hleb može gojiti, baš kao i sve druge namirnice i nije stvar u njemu već u KOLIČINI 🙂 Kada pogledam porcije, ponekad mi se učini da je hleb glavno jelo, a glavno jelo prilog, umesto da bude obrnuto! 🙂
Parče hleba uz obrok vas neće ugojiti, ali pola hleba uz glavno jelo, zasigurno hoće 🙂

Trudite se da uvek posmatrate i kontekst, ne samo kada su ugljeni hidrati u pitanju, umesto da slepo prihvatate sve što čujete. U strahu su velike oči, a svi znamo da je ženama najveći strah da se ne ugoje, što fitnes indrustrija mudro koristi.

Pored velike količine vlakana koje sadrži, hleb je odličan izvor ugljenih hidrata i mozak ga koristi za energiju, tako da aposlutno ne treba da osećate grižu savesti kada ga jedete 🙂

domaci hleb sa kvascem

DOMAĆI HLEB

Većina žena danas nema vremena da mesi hleb i mnogo je lakše kupiti ga (što je sasvim u redu 😀 ), ali za mene i sama priprema hleba ima posebnu čar, a da ne pričam o trenutku kada mi ceo stan zamiriše 🙂
Mogla bih pola da smažem i bez ičega čim izađe iz rerne! 🙂

Druga prednost je svakako to što tačno znate šta ste od sastojaka stavili.

Nekada su se hlebovi mesili u pravom smislu te reči, pa nije sve moglo tako brzo da bude gotovo, dok je danas situacija malo drugačija 🙂 Ima toliko recepata za hlebove koji se ne mese, već se sastojci samo pomešaju i izliju na tepsiju ili u kalup za projice.

Brašna možete birati po svom ukusu i mešati ih kako volite, jedino bi bilo korisno da isprobate kako se koje brašno ponaša jer zbog određenih hleb može ispasti tvrđi i gnjetaviji u zavisnosti od razmere.
Ostaviću vam link da vidite moje predloge. 🙂

Možete dodavati šta god vam padne na pamet, različite semenke, začine koje volite, pa čak i povrće – ukoliko niste probali hleb sa maslinama, obavezno to ispravite! 🙂

SLADAK HLEB

Hleb ili kolač? Koga briga kako se zove, sve dok je ukusno i zdravo. Banana hleb je u svetu jako popularan, a vi ga možete praviti po svom i dodavati ukuse koje volite. Danas ću sa vama podeliti recept za jedan super ukusan, baš me zanimaju vaši utisci kada ga probate.

Sastojci:

4 banane
1 šolja ovsenog brašna
1 šolja speltinog brašna
4 jaja
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika cimeta (može i kakao, vanila, rum, kokos…)
4 supene kašike jogurta
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli

Nutritivna vrednost na 100g iznosi:
KCAL: 210 kcal
UH: 36g
PR: 7g
MA: 5g

banana hleb
Ovaj slatki hleb može trajati do 5 dana ukoliko ga držite u frižideru i do 3 meseca u zamrzivaču

Samo vodite računa o količini jer to što je nutritivno kvalitetan ne znači da nema kalorije!

 

BRZINSKA VARIJANTA

Jede vam se pizza, ali vas mrzi da spremate testo ili idete do marketa po podlogu? Još ako uz sve to imate ostatke starog hleba, evo jednog odličnog i brzog rešenja za vas 🙂

Iako stalno delim recepte sa tačnim merama, mislim da bi vam značilo da naučite sami da eksperimentišete i kombinujete kada osnovu vidite kod nekog, tako da ću vam danas dati takve predloge 🙂

Stari ili svež hleb možete premazati maslinovim uljem, dodati so i začine i onda to zapeći, još ukusnija varijanta bi bila kada biste zagrejali puter ili maslinovo ulje, dodali luk i začine, a zatim time premazali hleb. Preko toga idu ostali dodaci po želji, pršuta, kvalitetna šunka, seckani ili pasirani paradajz, jaje… Šta inače stavljate na pizzu. 🙂 Naravno, to ne bi bilo to bez žutog sira, njega preporučujem da dodate pri kraju da bi bio lepo otopljen, a ne previše zapečen 🙂

Sve to tako namackano stavite u rernu i pečete, videćete već kada je dovoljno pečeno 🙂

Za dekoraciju dodajte neki svež začin, bosiljak, rukolu, origano… I uživajte! 🙂

nadafitt hleb

 

ZA PONETI

Kada su u pitanju obroci za poneti, sendiviči su odlična opcija – zasigurno se neće prosuti niti ostaviti gomilu fleka u torbi 🙂
Da li birate standardni hleb ili tost, stvar je ličnog izbora 🙂

View this post on Instagram

Jedno od top 3 najčešća pitanja u mom inboxu jesu na temu da li hleb ili generalno ugljeni hidrati goje… 🤔 Ono što je bitno da u startu zapamtite je da vas ugljeni hidrati ne goje, kao što ni hleb nema svojstvo da goji. Ono što vas može ugojiti jeste količina hrane koju unesete preko vaših dnevnih kalorijskih potreba, a ne određeni makronutrijent ili određena namirnica. Zato se nemojte plašiti hleba ili ugljenih hidrata i nemojte ih izbacivati iz svoje ishrane. 🍞🌽🍉 Konkretno kod hleba, bitno je da znate da prepoznate razliku između mnogih u ponudi, kao i da odaberete one koji su nutritivno bogatiji. Hlebovi od raženog, speltinog, ovsenog ili kukuruznog brašna, su pre svega jako ukusni, imaju viši sadržaj proteina, a manji sadržaj glutena, zatim dosta dijetnih vlakana, za koje znate koliko su dragocena u ishrani. Raž je recimo i žitarica koja povoljno utiče na rad nervnog sistema jer u sebi sadrzi mangan. Ovas procenutalno ima visi sadržaj proteina, zato je popularna zitarica u ishrani fitnesaša, spelta je ukusom najpribližnija pšenici i vrlo je bogata dijetnim vlaknima, a kukuruz ima skrob koji se lako vari i ne sadrži gluten. 🌽🤸‍♀️ Tako da opustite se i uživajte u omiljenom hlebu, jer dokle god ste u ukupnom dnevnom kalorijskom balansu, hleb vas ugojiti neće. 😘 🌟www.fitt.rs🌟 #nadafitt #fitt #jazelimjamogu #hleb #carbs

A post shared by Nada Piliskic 💃 (@nadafitt) on

Takođe je važno da znate da dva parčeta hleba imaju oko 150 kalorija, što je kombinaciji sa kvalitetnim proteinom i vlaknima predstavlja savršen izbalansirani obrok 🙂 Ukoliko pak pojedete pola kilograma hleba, ne možete očekivati da održite kilažu iako znam kako vruć hleb može da mami 🙂

Jedan od mojih omiljenih namaza jeste kombinacija jogurta, senfa i maslinovog ulja, preko možete dodati malo mesa ili iseckano jaje i kao salatu zelenu salatu, paradajz, papriku, šta god volite J
Možete naravno i izbaciti/dodati nešto, samo vodite računa da budete u kalorijskom balansu. Namazi uvek čine sendviče dosta sočnijim te sa njima možete eksperimentisati do mile volje.

Što se slatkih varijanti tiče, jedan od najpopularnijih je svakako kombinacija kikiriku putera i banane, a ja volim da kombinujem i sir i voće. Premažem parče hleba nemasnim sirom, volim da dodam jagode i kokos ljuspice i eto brzinskog ukusnog doručka. Kada je za poneti, samo dodam još jedno parče preko da bih zatvorila sendvič, u suprotnom se može desiti da se zalepi za kutiju.

Kakve sendviče vi najviše volite? 🙂

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

NADA FITT PLAN ISHRANE