Ishrana 02.02.2020.

Sve o (ne)zdravom voću

U moru mitova o ishrani, jedan od najzastupljenijih je upravo ovaj o voću. Postoje određene stavke koje su istinite, ali u posebnim oblicima i posebnim uslovima o kojima ćemo danas govoriti.
Želim da u današnjem tekstu obuhvatim sve što je važno da znate o voću i njegovom uticaju na zdravlje i mršavljenje kako biste i sami umeli da prepoznate kada su u pitanju relevantne informacije, a kada pseudonauka.

Odgovorićemo na neka od sledećih pitanja.

Da li je voće zdravo?

Da li voće goji?

Da li je voće puno šećera?

Da li voće truli u želucu kada se jede u određeno vreme?

Da li su voćni sokovi zdravi?

Koliko voća treba jesti?


DA LI VOĆE GOJI?Kratko i jasno … NE. Nijedna namirnica nema tu sposobnost da goji, a posebno ne voće koje je i niskokalorično, pa bi bilo potrebno pojesti ogromnu količinu da bi uticalo na gojaznost.

Goji sve što u toku dana, nedelje i meseca pojedete, a tome najviše doprinose visoko kalorične namirnice u velikim količinama zbog čega prelazite svoje dnevne kalorijske potrebe.
Uglavnom su to slatkiši, prerađena hrana i tako dalje, sve ono što smete da jedete, ali na čemu ne bi trebalo da se zasniva vaša ishrana.

Problem nije voće već velika količina visokokalorične, ali nutritivno siromašne hrane.

Kada vas uhvati žudnja za slatkim, da li se ikad uhvatite za voće? Ili za kolač?
Mislim da je odgovor kod većine jasan. )
Retko ko se požali da ne može da se obuzda sa voćem, ali mnogi kubure sa slatkišima.

Ne brinite o voću.

Ono je savršeno dobro za vas.
Bogato je vlaknima.
Ima malo kalorija u odnosu na većinu namirnica.
Bogato je antioksidansima.

Kao i šećerom, ali nije svaki šećer loš. Voćni šećer, odnosno fruktoza se sasvim drugačije ponaša kada pojedete celu voćku i dobra je za vas.

Da ne pričamo o tome koliko je ukusno i (uglavnom) jeftino.
Za kesicu čipsa dobijete kilogram jabuka.

Da li sam vas ubedila da voće treba da jedete?

U svakom slučaju, idemo dalje…

KADA JE NAJBOLJE JESTI VOĆE?


Kao i za bilo koji drugi obrok, ne postoji idealno vreme, možete ga jesti kad god vi poželite i kad god se vama jede. Ne brinite, ništa neće „truliti“ u vašem želucu. 🙂


KOJI JE NAJBOLJI NAČIN DA JEDETE VOĆE?

JEDITE CELO VOĆE
Komad voća je primer savršene užine. Bez ceđenja i pasiranja, samo komad voća bogat vlaknima.

JEDITE SEZONSKO VOĆE
Uvek bude jeftinije, ali ne i manje dobro. Nije bolje tamo neko daleko voće od onog pristupačnijeg, ne nasedajte na priče o super hrani.

JEDNO VOĆE, NIJE BOLJE OD DRUGOG
Samo je drugačije, ali ne i bolje. Na režimu za mršavljenje, najomraženije su banane zbog količine ugljenih hidrata, ali to apsolutno nije tačno. Uživajte u bananama kao i u svakom drugom voću, samo vodite računa o količini jer je lakše pojesti ih više.


JEDITE RAZLIČITO VOĆE
Kako svaka voćka ima svojih benefita, najbolje je da kombinujete različite vrste kako biste dobili sve potrebne mikronutrijente.

DA LI JE VOĆNI SOK DOBAR?

I napokon smo došli do toga kada voće nije tako dobro.
Iako se voćni sokovi predstavljaju kao sjajna stvar za „detoks“, mršavljenje i zdravlje u globalu, to nije baš tačno. Evo i zašto…

Da biste napravili sok od narandže, potrebno vam je minimum 6 narandži.
6 isceđenih narandži bez vlakana.
Da li biste inače uzeli da pojedete 6 narandži odjednom?!
Male su šanse.

A putem soka za ekstremno kratko vreme unesete 6 pomorandži i naravno da ćete vrlo verovatno ovom čašom praviti kalorijski suficit.

Ne zbog voća, već zbog velike količine voća i načina na koji ste ga pripremili.ŠTA JE SA SUŠENIM VOĆEM?Komad svežeg voća, bilo kog voća sadrži veliku količinu vode zbog čega malo ko može da pojede neku ogromnu količinu. Ali, kada dehidrirate voće, izbacite svu vodu iz njega ostanu tako mali komadi da ga možete jesti u nedogled.
Da li to znači da je sušeno voće loše?
Apsolutno ne.

Slobodno ga jedite, samo vodite računa o količini jer je fizički manje, ali mu se energetska vrednost ne smanjuje.
Naravno, mislim na samo osušeno voće bez dodatog šećera, onda se pretvori u kalorijsku bombu.

Nadam se da vam je današnji tekst razjasnio da voće nije tako strašno kao što je predstavljeno i da nema potrebe da ga izbacujete iz ishrane.
FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.