Dijabetes 16.07.2018.

Vežbanje sa dijabetesom – Vodič kroz 10 koraka

Vežbanje sa dijabetesom – Vodič kroz 10 koraka

 

Početak novog načina vežbanja osobama koje imaju dijabetes može biti u početku pomalo obeshrabrujući i delovati kao nešto neizvodljivo.  Upravo zbog toga čini mi se da dosta ljudi sa dijabetesom kaže da ih vežbanje plaši, ili da jednostavno nisu sigurni kako, kloliko i zašto bi uopšte trebalo da vežbaju.  Zato sam za sve vas koji imate neki od oblika dijabetesa kreirala ovaj kratki vodič o vežbanju, a uskoro očekujte i nastavak kroz nove postove koje posvećujemo ovoj temi. Vežbanje pruža mnogobrojne benifte zdravim osobama, a onima sa dijabetesom je od posebnog značaja.

 

Ključ je znanje.

 

Kada naučite kako vaše telo (i šećer u krvi) reaguju tokom različitih tipova vežbi, moći ćete da kontrolišete svoj dijabetes dok vežbate, umesto da pustite da on igra glavnu ulogu.

dijabetes i vezbanje

10 koraka za vežbanje sa dijabetesom

Postavite cilj – Budite ambiciozni, ali realistični i imajte u vidu da ćete u početku provesti dosta vremena učeći o granicama vašeg tela i kako ono reaguje na same treninge. Svakako ne očekujte dramatične rezultate preko noći.

Počnite da vodite dnevnik– Biće vam mnogo lakše da naučite kako vaše telo reaguje ako možete da se vratite i pogledate šta se desilo tokom prethodnog treninga ili prethodnog meseca.

Koristite vaš dnevnik da pratite treninge, šećer u krvi, insulin, ishranu itd. – Pokušajte da identifikujete i kakve navike (imate uvek nizak šećer kada vežbate ujutru, kada je najbolje vreme da jedete pre treninga itd.)

Držite se iste rutine vežbanja i ishrane prve 3-4 nedelje – Možda vam ovo deluje dosadno, ali nije loše da u početku radite iste treninge kao i da ishranu organizujete tako da možete lako da uočite šta je to što vam prija ili ne prija.

Analizirajte dnevnik – Provedite neko vreme iščitavajući vaš dnevnik. Probajte da uočite šablone i shvatite kako vaše telo deluje na različite tipove treninga i ishrane. Ako nešto ne funkcioniše (npr.ako često morate da zaustavljate trening zbog niskog šećera ), menjajte jednu po jednu stvar i vidite da li možete da otkrijete šta je to što smeta. Ovo može značiti promenu onoga što jedete pre treninga ili koliko insulina uzimate.

Razmislite o promeni nivoa insulina – Vežbanje će dosta povećati vašu insulinsku osetljivost, zato, ako vam je šećer u krvi stalno nizak ili visok u toku dana, možda je vreme za prilagodjavanje insulina. Podelite vaš dnevnik sa endokrinologom i porazgovarajte o tome da li bi trebalo napraviti neke promene.

Nikad se ne izgladnjujte da bi izgubili kilograme! – Vašem telu je potrebna kvalitetna hrana za funkcionisanje, posebno kao dijabetičaru. Nedovoljan unos hrane nije održivi način za gubljenje telesne mase ili rukovodjenje dijabetesom.

Neka vam prioritet bude dizanje tegova– Mišićna masa u telu ima značajnu ulogu u kontrolisanju težine kao i dijabetesa. Više mišića znači efikasniji metabolizam, što znači i bolju kontrolu težine i veću insulinsku osetljivost (manje insulina).

Pronadjite podršku– Postoji dosta dobrih grupa u većini gradova i na socijalnim mrežama gde se možete povezati sa drugim dijabetičarima za dodatnu motivaciju i podršku.

Razmotrite angažovanje trenera – Personalni trener i nutricionista mogu da vam pomognu da kreirate dobar plan ishrane i treninga (svaki dobar trener može vam napraviti plan vežbanja ali ne uzimajte savete o ishrani od nekoga ko ne zna mnogo o samom dijabetesu).

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

FITT Individualan plan ishrane uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.