Fitness 08.07.2018.

Vežbe za trudnice

Vežbe za trudnice

Upozorenja pre početka vežbanja!

Kao i za ljude sa dijabetesom ili osobe sa drugim zdravstvenim problemima i za trudnice postoje aktivnosti koje mogu da im pomognu, ali koje mogu i da provociraju osećaj bola.

ACOG je objavio uputsva o mogućim kontraindikacijama prilikom vežbanja u trudnoći. Ukoliko neka trudnica ima i jedan od dole navedenih simptoma, prednosti vežbanja neće smanjiti rizik, pa bi vežbanje trebalo izbegavati i momentalno potražiti pomoć lekara.

Vežbanje u trudnoći ima velike prednosti.

Pre svega pomaže očuvanju fizičkog zdravlja, smanjuje bolove u donjem delu leđa i produbljuje disanje, deluje preventivno na dijabetes, smanjuje incidentnu hipertenziju i uobičajene simptome trudnoće kao što su grčevi u nogama, nesanica i osećaj gađenja.

Prema ( ACOG ) smernicama, žene treba da nastave sa vežbanjem tokom perioda trudnoće da bi očuvale svoje zdravlje, preimenom blagih i umerenijih vežbi.

Uobičajeno vežbanje ( tri puta nedeljno ) je preporučljivo u odnosu na neorganizovan raspored. U suštini, žene bi trebalo da budu ohrabrene da modifikuju intenzitet svojih vežbi prema simptomima trudnoće, kao i da prekinu vežbanje usled osećaja mučnine i da nikako ne vežbaju do iscrpljenja.

Vodič za vežbanje za vreme trudnoće Ukoliko ste i pre perioda trudnoće upražnjavali regularan program vežbanja, onda bi trebalo da budete u stanju da nastavite sa svojim programom vežbanja i za vreme trudnoće, onoliko koliko vam mogućnosti to dozvoljavaju. Proces vežbanja u trudnoći, ne povećava rizik od pobačaja.

Ukoliko ste tek počeli sa procesom vežbanja, kao načinom da utvrdite svoje zdravlje za vreme trudnoće, treba da počnete veoma lagano i da pazite da se ne iscrpite. Osluškujte svoje telo. Vaše telo će vas na prirodan način upozoravati, kada je vreme da ublažite nivo opterećenja kojim vežbate.

Nikada nemojte vežbati do tačke iscrpljenja i gubitka daha. To je znak da vaša beba i vaše telo, ne dobijaju dovoljnu količinu kiseonika.

Nosite udobnu obuću za vežbanje, koja pruža odgovarajuću zaštitu zglobovima. Pravite češće pauze između vežbi i konzumirajte dovoljne količine tečnosti za vreme treninga. Izbegavajte vežbanje po ekstremno toplom vremenu.

Izbegavajte stenovite i nestabilne terene za vreme trčanja ili vožnje bicikla.

Vaši zglobovi su daleko fleksibilniji za vreme trudnoće, što može da dovede do brojnih povreda. Izbegavajte kontaktne sportove za vreme trudnoće.

https://youtube.com/watch?v=mYSjRa8jOdo%26t%3D555s

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.