Kada govorim o promeni navika i mršavljenju, često napominjem da ne treba opsesivno brojati kalorije niti preterivati u vežbanju, ali ni druga krajnost nije dobra. Ukoliko ste pak previše opušteni, moguće je da nećete stići do cilja onda kada ste planirali.

Šta god da radite, pa i ovo, korisno je da pratite čitav proces.

Kako ćete to raditi, apsolutno je na vama, imate prava da odaberete ono što vam najviše odgovara. Neko meri kilograme, neko obime, neko napredak u teretani… Šta god vama zvuči dobro. Jedino na šta treba da obraćate pažnju kod kilograma su ta variranja koja vas mogu obeshrabriti, a ne mora da znači da niste izgubili telesne masti.

Zašto kontrola i praćenje?
Zato što ćete na taj način biti motivisaniji i bićete u svakom trenutku svesni gde se nalazite. Ukoliko pak u trenutku doživite razočaranje, i to je dobro – iskoristite ga kao alarm da nešto ne radite kako treba i da to popravite.

Ukoliko i dalje sumnjate, evo nekih razloga zbog kojih ipak treba da pratite napredak. 🙂


JEŠĆETE MANJE

Iznenadili biste se koliko puta mi klijenti dođu, kažu kako malo jedu i goje se, a kada im kažem da u toku dana zapišu BAŠ SVE što pojedu, začude se sami sebi. 🙂
Često nisu svesni koliko stvari gricnu onako usput ne računajući ih, a već znate da svaka hrana sadrži kalorije i da se i to usput računa u okviru dnevnog kalorijskog unosa.

Kada zapisujete, bićete svesni svega što pojedete i biće vam lakše da vidite gde “grešite”. Rezultat je da ćete svakako svesnije i manje jesti.

VEŽBAĆETE VIŠE

Pritom mislim i na najobičniju i najjednostavniju stvar poput pedometra koji meri korake, kilometražu i potrošene kalorije. 🙂
Kada vidite te brojke i postepeno ih povećavate, nema sumnje da ćete biti sve motivisaniji da napravite još više koraka.

Možete instalirati aplikaciju na telefonu, ionako ga stalno nosite sa sobom, pa neka vam usput meri sve što treba.

Takođe, kalorije koje potrošite će biti važne za vaš proces, iako se nećete previše “namučiti”.


PROCES ĆE BITI LAKŠI

Kada treba da izgubite veliki broj kilograma, nije baš motivišuće kada pomislite da vam za to treba nekoliko meseci, pa čak i godina i više.
Nije ni čudo što mnogi odustanu pre nego što krenu.

Međutim, postoji nešto što možete raditi svakog dana.

Beležite kada napravite deficit od 500 kalorija. Beležite kada pređete preporučenih 10 000 dnevno. Važno je samo da to bude redovno jer ćete na taj način svakog dana imati osećaj zadovoljstva zbog činjenice da ste uradili nešto što vas dovodi bliže cilju.

Ne verujte, probajte! 🙂


TAKMIČENJE SA SOBOM

Kako se u sportu takmičite sa drugima, praćenje napretka će biti sport u kom se takmičite sami sa sobom. 🙂

To svakako ima svojih benefita, jer za takmičenje sa drugima možda nemate osnova (krenuli su pre vas recimo) dok ste sebi uvek ravnopravna konkurencija.

Cilj je da budete bolji od sebe juče, za to je često potrebno vrlo malo, a ipak dovoljno da vas pogura napred.

Jedno o čemu treba da vodite računa je slično kao i u svakom takmičenju – da ne preterate. Nije cilj da dobijete poremećaj u ishrani ili neku ozbiljnu povredu kao posledicu pretreniranosti.


IMAĆETE VEĆU FLEKSIBILNOST I MOĆI ĆETE DA JEDETE BAŠ SVE

Zvuči kontradiktorno?
Ali nije! 🙂 Kada pažljivo pratite koliko čega unosite, vrlo lako možete videti šta preko toga ili umesto nečega možete pojesti, a da pritom ne utiče na vaš rezultat.

Naravno da će vam se nekad jesti čokolada, hamburger, pizza, sve ono što nećete svakodnevno jesti i zaista je olakšavajuće kada znate da vas to neće usporiti, a ispunićete sebi želju.

Nećete morati da propuštate slavlja, rođendane, žurke sa hranom i tako dalje. Sve što treba je da pogledate u plan/spisak. 🙂

NEĆETE BITI OČAJNI KADA “POGREŠITE”

Već znate na šta mislim. Sigurno ste došli u situaciju da pojedete malo više nego što ste planirali i nakon toga prekinuli sve. “Kad sam već zeznula, kakve veze ima”.

Naravno da je to potpuno pogrešan pristup. Jedno prejedanje vam neće učiniti baš ništa ako nastavite tamo gde ste stali.

Praćenje napretka će vam pomoći da se vratite unazad i vidite u čemu ste sve do sada uspeli, umesto da se fokusirate na to što ste “pogrešili”. Namerno stavljam navodnike jer greška ovde ne postoji, sasvim je normalno da će vam se nekim danom nešto jesti više nego nešto drugo.

OSEĆAĆETE SE BOLJE

Zbog svega navedenog, nema ni sumnje da je praćenje napretka vaš najbolji saveznik u mršavljenju. Nemojte se plašiti već ga prigrlite. Čak i “negativne rezultate” možete preokrenuti u svoju korist time što ćete znati šta ne treba da radite.

Nije strašno imati neuspehe i prepreke. Sve je to deo puta, niko nije iz prve smršao (posebno ne veliki broj kilograma), a da je usput sve išlo glatko.

Neće ni vama.

ALI VI TO MOŽETE. Koliko god da je teško. Nemojte govoriti sebi da će sve biti lako već budite sebi podrška kada nije lako. Baš onako kako biste uradili najboljem prijatelju. Zanimljivo je kako na sebi ne primenjujemo neke stvari koje za druge odlično znamo. Ipak, dobro je što to zaista može da se promeni, samo ako ste spremni na to. A imate sve alate da to i postanete. 🙂

Ukoliko ste odlučili da smršate, neminovno morate znati kako vaše trenutno ponašanje utiče na cilj. Prosto je tako. Ne možete doći do cilja ako ne znate kako do njega da stignete.

Dobar plan je pola posla.


Kada kažem plan, ne mislim na striktno planiranje obroka već pre svega na manje ciljeve koje zacrtavate na dnevnom i/ili nedeljnom nivou kako biste pratili progres. Plan obroka se u početku zaista preporučuje dok ne savladate kalorijske vrednosti i malo ne stvorite osećaj o tome. Kasnije možete jesti intuitivno, ali se i dalje preporučuje merenje nekoliko puta mesečno.

Ne da bi vas opteretilo, već da bi pomoglo! 🙂

Takođe, većini ljudi puno znači kada imaju podršku stručnjaka. Tada osećaju veću odgovornost i veće su šanse da će biti disciplinovaniji. Ukoliko se i vama ta opcija čini privlačnom, javite mi se. 😉

Ako pak možete sami, samo napred! 🙂 Na mom blogu već imate dovoljno materijala da tačno znate šta i kako treba da radite. :*