Nutricionizam 05.10.2017.

Zašto je važna edukacija?

Zašto je važna edukacija?

 

Mnogi mladi ljudi u današnje vreme se odlučuju za karijeru u fitnesu usled sve većeg trenda vežbanja i zdrave ishrane, a i naravno usled svoje ljubavi prema zdravijem načinu života.

Pa tako verujem da skoro svako od vas poznaje makar jednu ili čak i više osoba iz svog okruženja koji su karijerom otišli u tom pravcu ili ste pak i sami iz te priče. Za osobu koja obožava da vežba, ovaj posao je san snova jer je stalno u kontaktu sa vežbom, treningom i uopšte celom tom atmosferom. Ponekada je ovaj posao koliko god se činio savršenim, vrlo zahtevan i traži veliku dozu profesionalizma.

Pravi i odgovoran personalni trener nije samozvani već je to osoba koja poseduje validne sertifikate i licence za obavljanje tog posla.

Jedno je voleti vežbanje i primenjivati ga na sebe, a drugo je preporučivati i davati savete osobama u okruženju baš u vezi treninga i ishrane.

Da biste bili personalni trener najčešće postoje dve opcije, prva je da završite DIF, nakon kog dobijate veliku bazu znanju (ako ste bili vredan student 🙂 ) i samim tim u idealnoj ste prilici da se posvetite radu sa sportistima, decom, ili da se fokusirate na naučni rad i istraživanja.

Druga opcija za licenciranje je Kurs za personalnog fitnes trenera. Iako je termin „kurs“ malo neatraktivan i implicira na nešto ubrzano skraćeno nedovoljno, znanje koje možete steći je zaista jako korisno. Ali zna se da nijedna škola na svetu vas ne može naučiti ako vi sami ne sednete i ne naučite neophodno gradivo.

Ja svoje studije nisam počela na DIF-u, već sam se odlučila za ekonomiju. Nakon završenih osnovnih studija u trajanju od četiri godine, odlučila sam da malo prošaram svoje znanje i obogatim ga upravo ovom oblasti personalnog treninga. Isprva mi je najveća želja bila fitnes menadžment u mom fitnes studiju (otvaranje studija), ili kasnije fitnes menadžment u Dubai-u gde sam provela nekoliko meseci. Što se tiče samog fitnesa odmah sam znala da je isključivo personalni, tj. 1:1 tip rada kojim želim da se bavim, a grupno vođenje treninga me nikada nije zanimalo.

Moj izbor je tada pao na FISAF, što bih bez razmišljanja i danas izabrala, jer smatram da je jedan od najkvalitetnijih programa i da jako mnogo toga vam pruža. Pre svega dobijate intenacionalnu licencu, sa kojom možete da radite od istoka do zapada, bez bilo kakvih dodatnih ispita koje treba da polažete. Na FISAF-u su ozbiljni predavači, dolaze profesori koji su vrlo cenjeni stručnjaci u svojim oblastima, kako kod nas tako i internacionalno. Sama prilika da slušate njihova predavanja je sjajna. Materijal, kao i gradivo uz sve ono dopunsko što dobijate je isto tako vrlo korisno. FISAF nije kurs od nekoliko nedelja, FISAF traje ukupno godinu dana, ako završavate uz basic i napredni nivo. Taman dovoljno vremena da steknete bazu, uđete u štos pa krenete sami punom parom na listanje literature. Pre nego što sam upisala edukaciju, nailazila sam na razne komentare, poput to je sranje, zna se da ko završi tu edukaciju ne zna ništa, što donekle može da bude tačno. Jer znate kao i sa svakom školom, uvek ima onih studenata koji su se provlačili kroz iglene uši tokom studija, polagali ispite ni sami ne znaju kako, a sa druge strane imate vrsne studente iz istih ustanova koji su jako uspešni u svojim poslovima i pravi briljantni primeri. Tako da sve je na vama koliko ćete učiti i posvetiti se izučavanju oblasti. Da ne davim više sa FISAF-om, ko je zainteresovan može mi slobodno pisati na email.

 

Ali ja to sve znam, pogledaj me kako izgledam

Iako se skoro ceo život bavim sportom, kao mlađa i profesionalno sportskim plesom (Ballroom Dancing), nije mi nikada ranije palo na pamet da se bavim poslom personalnog fitnes trenera a da za to nemam odgovarajuću licencu. Koliko god tada mislila da dosta toga znam, ipak je skroz drugačija situacija kada sednete u klupu i dođete u kontakt sa literaturom i krenete od samih osnova.

Da biste bili dobar i kvalitetan trener, pored toga što jeste lepo da imate pristojan fizički izgled, mnogo važnije od toga je da učite, učite i učite. Morate krenuti od samih osnova. Potrebno je vrsno poznavanje anatomije, potom fiziologije, biomehanike kao i biohemije. Iz iskustva mi se čini da se treneri najčešće nakon završene edukacije, uglavnom preorijentišu na užu oblast, pa tako neki odu putem baš treninga, izučavanja biomehanike, pilatesa, rad sa posebnim kategorijama (trudnice) , yoga pa čak i rad sa sportistima, a neki drugi, kao npr. ja, odu putem biohemije i ishrane. Mene su da budem iskrena uvek više privlačile fiziologija, biohemija i ishrana nego sama biomehanika. Iako sam, nakon završetka gimnazije prvo upisala fiziku. 🙂

Na određenim internacionalnim sertifikacijama, sličnim poput FISAF-a, kao što su ACSM, ACE, NSCA, ISSA, nakon završenog osnovnog nivoa vi možete dalje da birate užu specijalnost, pa tako postoje:

Behavior Change, Fitness Nutrition, Sports Conditioning, Senior Fitness, Orthopedic Exercise, Youth Fitness, Functional Training…

To su sve oblasti u kojima možete da dodatno usmerite svoj rad kao i da istraživanje posvetite tim oblastima.

Kao personalni trener nije dovoljno samo to da trenirate svaki dan i slikate se ispred ogledala. Kao pravi i kvalitetan trener, čak i nakon završene edukacije treba da nastavite sa učenjem. Zapravo kurs je samo baza znanja, uvod u osnove na kom dobijate smernice kako da prepoznate relevantni izvor informacije. Isto tako, deo vašeg radnog vremena mora da uključuje praćenje aktuelnih naučnih istraživanja. Pristrasnost određenom tipu treninga kao i ishrani ne treba da bude praksa. To što vama prija ishrana sa manje ili više ugljenih hidrata ne znači da tako moraju da se hrane i vaši klijenti, ili ako vi volite određeni način treninga da to moraju da vole i vaši klijenti. Upravo u tome i jeste razlika između pravog profesonalca i između „Broscience“ trenera.

 

Šta je još važno

Mislim da svako treba da ima mentora. Ovo treba da bude osoba, koja ne samo da vam prija za razgovor, razmenu ideja, već ovo treba da bude zaista relevantan stručnjak iz oblasti, konkretno fitnesa.

Ulaganje u znanje je podjednako važna stvar, podrazumeva se da imate licencu za obavljanje posla, ali dalje ulaganje u kupovinu knjiga, prisustvovanje edukacijama, seminarima treba da bude prioritet.

Druga važna stvar, više biznis karaktera, jeste ulaganje u samopromociju, kreiranje bloga, YouTube kanala kao i naloga na socijalnim mrežama, gde ćete predstavljati sebe, svoje znanje i kompetencije, samim tim doprinositi popularisanju vežbanja kao i zdravije ishrane, ali bez trendova već samo relevantne informacije. Fokusirajte se da manje delite sadržaj koji suštinski nema vrednost, poput „Ja se probudila“ „Ja pre / posle ručka“ „Ja kod frizera“, ako se bavite fitnesom, onda gledajte da u svakom postu i pišete o korisnim informacijama, tj. gledajte da svaka vaša objava pruža čitaocu ili pratiocu vrednost. Bilo da je to ideja za trening, neka naučna činjenica, ideja za obrok… To je strategija ukoliko želite da se postavite kao stručnjak u oblasti, a ne kao zabavljač. Ako vam je to sve nezamisliva nauka i mislite da nije za vas, predlažem radionicu kod Jovane, koja će vam zaista dati pregršt informacija i potrebnih alata u vezi toga šta i kako treba da radite, da taj internet nastup i monetizujete na pravi način.

Ne zaboravite na kraju svega da pravi personalni trener treba da osposobi (nauči) klijenta da posle nekog vremena može da vežba samostalno, da može da pravi dobre izbore u ishrani. Trener stalno treba da podučava i objašnjava klijentu zašto određenu vežbu radi i šta je cilj toga. Podučavajte svoje klijente, budite strpljivi sa njima i usmeravajte ih ka dobrim izvorima informacija.

Isto tako ne plašite se da potražite savet stručnjaka, bilo da je to kolega sa više znanja i iskustva, bilo da je to u pitanju stručnjak iz potpuno druge oblasti. Npr. odlučili ste se da radite sa trudnicama, ginekolog je prava osoba sa kojom treba da ostvarite kontakt i uzajamnu saradnju. Rad sa starijim osobama, posebne kategorije poput hipertenzije, dijebatesa, treba da imate kontakt sa lekarom, specijalistom sa kojim možete da razmenjujete stručne savete i preporuke.

Ja ću vam ispod napisati neke od relevantnih institucija kao i visoko cenjenih profesora, naučnika koje preporučujem da i sami zapratite:

pubmed.com

examine.com

Journal of the International Society of Sports Nutrition

Alan Aragon

Brad Schoenfeld

Bret Contreras

Kevin Hall

Lyle McDonald

Shredded by Science

Science – Based medicine

FISAF
ACSM 

ACE
NSCA
Dr John Berardi

WHO 

FDA

Choose My Plate

EUFIC

 

To bi bilo to od mene, nadam se da ste iz ovog posta pronašli korisne informacije. U nekom narednom periodu napisaću post u kom ću uporediti par sertifikacija i daću vam predloge za još neke koje se tiču samo ishrane.

Do narednog čitanja.

 

Nada 🙂

 

 

FITT Individualan plan ishrane uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.