Fitness 03.11.2018.

Zašto motivacija kao ni volja nisu same po sebi dovoljne

Zašto motivacija kao ni volja nisu same po sebi dovoljne

Kada odlučite da napravite neku životnu promenu, kako se osećate? Uzbuđeni ste, zar ne? Obično i super motivisani, očekujući da taj put bude kao i sam početak.

Kada prođe neko vreme, shvatite da motivacija polako bledi, a vi počinjete da očajavate… Zatim se vraćate na početak radeći istu stvar kao i prvi put.

Oslanjate se na volju i motivaciju.

Ali dobro, sada će biti drugačije…

Istina je da… NEĆE.

Motivacija i volja su nepouzdane, pa takve rezultate uvek i daju.

ŠTA JE MOTIVACIJA?

  • razlog zbog kog nešto radite
  • želja da nešto uradite, samo to i ništa više. Gledajući ovo, dolazimo do zaključka da očekujete da:
  • svakog dana budete motivisani da vežbate
  • sigurno biste izgubili kilograme samo da imate motivaciju
  • da vam ne fali motivacije, hranili biste se zdravije

Ukupno 8 od 10 osoba je stalno u potrazi za novom dijetom ili novim načinom vežbanja.

Da li je motivacija zaista tako moćna?

Bez motivacije zasigurno ne biste započeli ništa tako da jeste osnova. Morate imati razlog zašto nešto počinjete da radite, u suprotnom vam ne bi ni palo na pamet.

Na tom samom početku, motivacija je na najvišem nivou. Vremenom, sve je slabija… Periodično se menja, raste i opada, ali teško da će dostići nivo one na početku.

Tehnike motivacije mogu biti najrazličitije: od raznih citata, preko slika pa sve do podsetnika koje lepite svuda po sobi. Na netu možete pronaći milion ideja za motivaciju. Ne preterujem.

Nema toga za šta ne postoji neki način da se motivišete.

Ali…

To ipak nije dovoljno.

Doći će trenutak kada ćete biti umorni. Smučiće vam se sve i imaćete veću želju da pojedete pola torte nego da idete na trening. Sa sigurnošću tvrdim da će u nekom trenutku doći do toga bez obzira na to kolika je vaša motivacija bila.

Ovo nije ništa neobično, a ni loše. I prirodan je dokaz nepouzdanosti motivacije.

motivacija

DA BISTE OSTVARILI NEKI CILJ, MOTIVACIJA JE NEOPHODNA. ALI NIJE DOVOLJNA.

 

Od motivacije nećete smršati, nećete se dugoročno zdravije hraniti, nećete redovno vežbati… Verujem da to već i sami znate.

 

ŠTA JE SA VOLJOM?

Za razliku od motivacije, volja je sposobnost kontrolisanja svojih akcija.

Znači, kada motivacija zakaže, tu je volja da priskoči u pomoć? Blizu … ali ipak NE. I volja ima svojih ograničenja, a shvatićete i zašto.

Navešću primer. Kada vežbate mišić, on postaje jači, ali ako preterate, biće umoran, povređen i nefunkcionalan. Neće raditi kako treba.
Slično je i sa voljom.

Zamislite da od ranog jutra na poslu radite stvari za koje vam treba ogromna snaga volje. Morate da odete na taj sastanak, morate da slušate kolegu čiji vas glas uspavljuje, morate da pošaljete te fakture… Morate, morate, morate… Celog dana donosite odluke da radite nešto za šta vam treba snaga volje. Nije da želite, ali morate…

Volja je takva. „Potrošiva“. I nije ni čudo da na kraju posegnete za kesicom čipsa umesto da odete na trčanje. Ništa neobično i potpuno očekivano.

 

Na osnovu svega napisanog, shvatate da motivacija nije rešenje. A ni volja…

Pa šta onda jeste?!

Saznaćete u narednom tekstu 🙂

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂 

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.