Fitness 14.10.2015.

Zašto se naša težina menja na dnevnom nivou

Zašto se naša težina menja na dnevnom nivou

 

 

Ako ste se nekada merili dan za danom ili čak više puta u toku istog dana, sigurno na vagi nije bila ista težina, čak su oscilacije možda bile i po nekoliko kg. Odmah da vam kažem da ne brinete, to je sasvim normalno, logično je da nemate istu težinu ujutru nakon ustajanja i uveče. Par sitnica koje mogu dovesti do oscilacija na dnevnom nivou su:

merenje težine

 

Visoko proteinska – nisko ugljeno-hidratna dijeta

Ova dijeta ima za efekat da pokaže brži gubitak kilograma od nekih drugih dijeta sa opet drugim odnosom makronutrijenata. Dijeta siromašna ugljenim hidratima, kao što može da dovede do gubitka masti tako može i da dovede do gubitka vode iz tela. Glikogen u mišićima (skladišteni ugljeni hidrat) ima svoju masu, zajedno sa vodom u samim ćelijama tela.

Ugljeni hidrati koji su bogati dijetnim vlaknima za sebe vezuju vodu, u stomaku, tokom procesa varenja. Ovo može da izazove nadutost i zadržavanje vode. Pa tako i dijete koje su radikalne u uskraćivanju ugljenih hidrata, uskraćuju i unos vlakana, samim tim nema zadržavanja vode i manja je nadutost. Nakon završetka ovakvog režima dešava se da se vrlo brzo vraćate na početnu težinu. Ove izmene u odnosu makronutrijenata i njihovom unosu odražavaju se i na funkcionisanje hormona koji isto tako mogu uticati na telesnu masu.

Post

Nakon osmočasovnog perioda posta tokom noći, vaša težina može biti umanjena. Kako počnete da pijete i jedete težina raste. Iako ideja posta može biti odličan izbor za neke osobe, za neke može biti i  kontraefekat, u smislu prejedanja. Ovaj način ishrane može i prouzrokovati nedostatak sna kod nekih osoba, što dalje može da vodi ka učestalijem osećaju gladi, i može uticati na metabolizam ugljenih hidrata.

Konzumirate previše soli

Prekomeran unos soli može uticati na zadržavanje vode u telu, ali isto tako nedovoljan unos može dovesti do pjačanog gubitka vode iz tela. Tako da ukoliko jedete dosta slanu hranu , možete primetiti povećanje telesne mase, to je u stvari zadržavanje vode u telu. Ali svakako ne zaboravite da je unos soli veoma važan, i značajan posebno za one koji se bave fizičkom aktivnošću. Zapamtite, kada se znojite ne gubite mast već so. 😉 Tako da, ukoliko se dosta znojite na treningu, obratite pažnju da unesete izgubljene elektorlite.

Kako biste na najbolji mogući način kontrolisali unos soli, najbolje je da izbegavate suviše procesuiranu hranu, industrijske grickalice, mesne prerađevine…

Niste dovoljno hidrirani

Ako ste dehidrirani onda će vaša telesna masa biti niža, što je logično. To se dešava nakon intenzivne fizičke aktivnosti, ukoliko pijete kafu, alkohol, to su sve pića koja imaju diuretičan efekat, i vi gubite vodu iz tela. Tako da vodite računa da pravovremeno nadoknađujete gubitke.

Hormonske promene

Progesteron opada u predmenstrualnom delu ciklusa, prouzrokujući zadržavanje vode, samim tim i povećanje telesne mase. Tokom istog perioda, nivo serotonina biva poremećen i rezultira u pojačanoj želji i apetitu za slatkišima, što može vrlo lako da dovede do prejedanja. Pijte dovoljno tečnosti u ovom periodu. Nakon što menstruacija prođe, estrogen i progesteron se vraćaju u normalu, sa njima i vaša težina.

Mi žene imamo mesečni ciklus koji jako utiče na našu ukupnu telesnu masu.
Zato što telo po nedeljama u različitoj meri zadržava vodu.
Ciklus obično traje 28 dana
Prva nedelja nakon menstruacije – lakši ste
Druga nedelja – estrogen utiče na zadržavanje vode – tako da ste verovatno teže za koji kg
Treća nedelja – opet ste lagane
Četvrta nedelja – Opet dolazi do većeg zadržavanja vode i samim tim masa će biti veća.

Ovo su sve uzroci koji mogu uticati na vašu telesnu masu. Zato i jeste preporuka posebno za one koji su na režimima redukcije telesnih masti, da se ne merite svaki dan, već svakih mesec dana, ili dve nedelje, i da naravno bude u isto doba dana.

Kakva su vaša iskustva, koliko često se merite?

Uživajte do narednog čitanja!

Nada 🙂

 

 

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.