Zašto su patike najvažniji detalj fitnes opreme  #UAHOVR

Caos svima! Ako ste bacili pogled na neku od mojih mreža verujem da ste mogli da primetite da sam vrlo pasionirana fitnes obućom i stalno sam u potrazi za novim idealnim patikama. Patike ne nosim samo kada vežbam, generalno od sve ostale obuće, patike nosim najčešće. Ako u nekom trenutku nemam bar tri para patika na raspolaganju, onda se zna da je vreme za kupovinu novih. Imam pravilo tri za tri. A to znači sledeće, jedne patike su za svaki dan, prodavnicu, šetnju ili grad, drugi par je za vežbanje u fitnes centru i treći par je za trčanje napolju. Ranije sam imala običaj da patike koje mi dosade za fitnes centar, preobratim u one za trčaje napolju pa onda kupim nove za fitnes, ali poslednjih nekoliko godina volim da sva tri para budu totalno različita i naravno u skladu sa aktivnošću koju ću u njima obavljati.

UAHOVR nadafitt

 

 

Početak godine je pored kreiranja planova do željenih rezultata, idealan i za novine, a pretpostavljate već i sami, kod mene su to patike. Kada je u pitanju oprema za vežbanje patike se kupuju sa velikim zadovoljstvom i to je nešto za šta smatram da svako treba da odvoji novac i uloži u isto jer je investicija koja će vam se vratiti. Ako su patike dobre, nema bolova u stopalima, nema bolova u nogama, kao ni bolova u leđima, a ni žuljeva ili povreda koje često nastaju upravo od neudobne ili neadekvatne obuće.

Znate da i sami da je udobnost obuće jako važna čak i za odlazak do prodavnice, a da ne pričamo o tome koliko je značajna udobna patika kada vežbate. Ja sam još nekako posebno osetljiva na obuću jer sam se nakon dugog niza godina bavljenja takmičarskim sportskim plesom i nošenja plesnih cipelica po nekoliko sati na treninzima, zaista sebi danas zadala prioritet na kvalitetnu i udobnu obuću.

Kako nas je sredinom prošle godine konačno brend Under Armour počastio svojim dolaskom, red je bio da se posebna pažnja posveti na ponudu njihovih patika. Brend Under Armour je meni lično posebno drag jer je jedna od zaštitnih lica Misty Copeland, Primabalerina American Ballet Theatre u Njujorku

Stavke koje su mi generalno bitne kod izbora novog para patika su sledeće:

  1. Da mi se vizuelno dopadaju
  2. Da su udobne i lagane
  3. Da su u skladu sa novom tehnologijom (materijal, izrada, dizajn)

UAHOVR nadafitt

 

Kod ovog prvog vizuelnog dela, važno mi je da mi se patika prvo dopadne na oko, što je i logično jer koliko god neka patika bila super moćna, ako mi vizuelno ne privuče pažnju, ništa od toga. Kada prodje taj svidja mi se test, onda ide isprobavanje i osećaj u njima. Važno mi je da je patika lagana, iako mi je uvek kao detetu bilo nejasno kada moja mama svaki komad obuće koji gleda u radnji uzme u ruku i kaže pa teška je ovo cipela ili patika, a ja je gledam belo i mislim se pa mama šta ima veze kada je lepo, danas mi je potpuno jasno zašto je to smatrala bitnim.  Dakle, bitno je da patiku ne osećam na nozi, da nije teška i da zapravo bude kao da nemam ništa dodatno preko čarapa.

U poslednje vreme baš i volim modele patika koje su fazon kao čarapa, tj. da nisu tvrde, krute i da se potpuno prilagođavaju mom stopalu.

UAHOVR nadafitt

 

Sve to što sam zamislila i poželela da moja patika ima, nudio je Under Armour sa svojom novom serijom HOVR Phantom patike. Na prvi pogled kada sam snimila ove patike u radnji, imala sam intuiciju da sam naišla na pravu stvar na baš ono što je meni potrebno. Ženskih modela ima u tri boje, bela, siva i ova koralna varijanta, a muških u nešto više koliko sam uspela da snimim.

 

Naravno, od te tri boje koralna je moj favorit kada je u pitanju patika za vežbanje.

Par dodatnih stvari me je oduševilo kod ovog modela, a pišem vam u nastavku ovog teksta.

Patike su napravljenn jedinstvenom tehnologijom od specijalno kompresovane pene koja pruža taj osećaj udobnosti i čuva energiju tako što apsorbuje pritisak na podlogu. Imaju antigravitacioni efekat ili jednostavnije rečeno omogućavaju brže odvajajnje stopala od podloge samim tim na taj način štede energiju, koja može biti dragocena profesionalnim trkačima. Brzina odvajanja stopala od poda je nešto u čemu smo mi na plesu morali da briljiramo i što smo stalno slušali na treninzima i trudili se da usavršimo veštinu toga, tako da kada mi je prodavac rekao da ove patike to same rade, naravno ne bukvalno, već da olakšavaju taj proces bilo mi je wow, pa ovako nešto postoji.  To je onaj efekat kao da na stopalima imate odskočnu dasku koja vam pruži taj momenat ubrzanja kada se peta odvaja od podloge. Eh da postoje i plesne cipelice sa tom tehnologijom. 🙂

UAHOVR nadafitt

 

 

Gazište patike je posebno udobno, postoje ojačanja za delove gde je jači pritisak, što je opet jako korisno da se stopala ne nažulja i da nemate onaj osećaj bola na tabanima nakon trčanja.

Prednji deo patike je potpuno kao čarapa, od nekog rastegljivog materijala koji ne guši prste i ne stiska ih, što sa većinom patika, a i druge obuće imam problem. Upravo zbog dugo godina bavljenja plesom, moje stopalo se formiralo tako da mi je glavni oslonac na prednjem delu stopala, koje traži prostor i kada naiđem na obuću koja mi pruža udobnost u prednjem delu stopala, kupujem bez razmišljanja.

Još jedna korisna informacija, postoji Under Armour aplikacija  Map My Fitness – Under Armour uz pomoć koje imate mogućnost merenja, tj. praćenja aktivnosti. Dobijate detaljnu analizu i izveštaj trčanja ili hodanja, što je posebno korisno za sve one koji vole da vode evidenciju o svojim treninzima i da generalno prate aktivnost.

Kod nekih modela patika koje su taj fazon kao čarapa, dešava se da mi nisu posebno udobne, tj. stabilne za trening jer nemaju baš nikakva ojačanja, kod ovih patika je super što sa strane postoji ojačanje, kao i pozadi koje pruža dodatnu podršku peti.

UAHOVR nadafittUAHOVR nadafitt

 

Isprobala sam ih i u fitnesu na treningu i mogu vam reći da su mi se i tu pokazale odličnim, posebno kod vežbi gde mi je potrebna dobra stabilnost. Valjda i zbog blago povišene pete mi daju taj efekat, posebno kada radim čučanj.

 

Sve u svemu odlična patika koja je i više nego ispunila moja očekivanja, brend u koji nisam imala sumnje. Ali samo imam problem da se odlučim da li želim da ih koristim za trčanje ili vežbanje u fitnes centru. 🙂 Imate moju preporuku ukoliko ste u potrazi za novim i udobnim patikama koje će vas ne samo svojim izgledom već i udobonošću koje pružaju motivisati da redovno vežbate i ne propuštate svoje treninge.

UAHOVR nadafittUAHOVR nadafitt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂

NADA FITT PLAN ISHRANE