Zašto žene ignorišu trening snage

 

Primetili ste verovatno da većina žena ignoriše trening snage sa dodatnim opterećenjem. Na samo pominjanje treninga sa tegovima ili na mašinama, vrlo brzo odustaju i govore da one ne žele mišiće one samo žele da se zategnu i izdefinišu. A šta se to tačno zateže ili definiše nije baš jasno, samo znaju da tegove koristiti neće. 🙂
Kada govorimo o treningu snage, najčešće se spominju tri termina koja se odnose na vežbanje:
Tonus, oblikovanje i izvajano telo.

Upravo ovi termini se na neki način pogrešno koriste, da ne budem gruba “zloupotrebljavaju”.

fgt

Tonus („izgradnja tonusa“) –  u žargonu to se smatra da kao mišići postanu „čvršći“, „oblikovaniji“, u sportskoj nauci, taj termin se koristi za stanje, čvrstoću mišića prilikom kontrakcije. Tonus se poboljšava tokom treninga, i nije nešto što se može videti!  U mnogim magazinima ćete naći savete za tonus mišića, lagane vežbice, veliki broj ponavljanja, praktično bez zamora. Ali to nije tako u praksi. Ako je trening koji radite „neizazovan“ za same mišiće, oni neće rasti! Ako ne rastu ne mogu ni da izgledaju lepše nego sada, čak iako skinete nešto masti koje ih prekriva.

Sa ili bez viška masti, telo neće izgledati zdravo i u formi, bez dobrog treninga za mišiće, tj. treninga snage.

Oblikovanje – još jedan pogrešno upotrebljen termin. Mišići se ne mogu oblikovati, njihov oblik nam je dat rođenjem, genetika je odredila kakvi su. Možete ih napraviti manjim ili većim, i ako ste profesionalni bodibilder mozete ih napraviti proporcionalno većim ili manjim u odnosu na susedne mišiće. Tako da „oblikovanje“ se može izvesti uz pomoć menjanja veličine određenog mišića u odnosu na druge, ali ne možete menjati oblik samog mišića.

Izvajano telo   najmanje besmislen pojam od ova tri, to je donekle moguće u smislu da treningom određene delove tela razvijate, ali opet,

 DOK NE NAPRAVITE MIŠIĆE NE MOŽETE VAJATI TELO. 😀

 

Ali kada malo bolje pogledamo raznorazne magazine, primetićete da se često ženama servira priča o „izduženim“ mišićima, poput balerina, plesačica, i takve mišiće dobijate na časovima pilatesa, baleta…

balerine

 

izvor

 

Pa da li ovo zvuči logično? Kada bismo mogli da napravimo mišiće dužima, znači mogli bi tako da utičemo na svoju visinu. Pod visinom ne mislim na držanje, položaj tela, već isključivo na visinu. Naravno da je to nemoguće.  Ali dobro, žene vole duge izvajane noge, muškarci formu kao Arnold i to će uvek tako i biti. Da me ne shvatite pogrešno, i sama praktikujem pilates i balet, bivša profesionalna plesačica, samo želim da dočaram da bez kvalitetne ishrane i adekvatnog treninga nema tela po modelu. 🙂

Šta mislite kako se dobija ovakva guza?

Treadmill VS Squat Gluteus Muscle

izvor                                                                          izvor

 

Na ovoj drugoj fotografiji primećujete da je devojka vrlo zgodna i da ima lepu zadnjicu. Da li znate kako je tako lepo oblikovana i šta je u stvari ispod kože, mast ili mišić? U slučaju kada je mast to ne izgleda ovako lepo zategnuto i podignuto, pritom ima i masti svuda okolo, pa samim tim zadnjica nije ovako lepo izražena.
OK, shvatate da je to sve mišić ispod. Ona takvu zadnjicu nije mogla da napravi isključivo na grupnim treninzima niti na cardio spravama, to se radi u onom delu gde vežbaju dečaci. Dada, sa tegovima i to teškim tegovima. Mora sutra malo da boli, mora i da boli dok radiš, mora da bude teško, moraš da iziritiraš mišić, kako bi ga probudila da raste.

Trening snage za skidanje masnih naslaga

 

Pored toga što je trening snage odgovoran za lep izgled tela, veoma je koristan u cilju redukcije masnih naslaga.
Skeletni mišići su izuzetni crpači energije. Ako imamo veću mišićnu masu (procentualno više mišićne mase u sastavu tela) imamo veći motor, troši više i kada treniramo i kada odmaramo.
Trening mišišćne snage – dovodi do povećanja mišićne mase, koja dovodi do povećanja bazalnog metabolizma, što povećava energetsku potrošnju. Dok se radi trening snage potroši se beznačajan broj kalorija, ali se u narednih 72 sata , nakon treninga, potroši oko 400kcal.
Mikropovrede u mišiću, mikrotraume, koje se naprave tokom treninga, organizam mora da popravi, a za to mu je potrebna određena energija.
Mišićno tkivo troši 3 puta više kalorija od masnog tkiva!

Upravo zbog razgradnje mišićnog tkiva, glavnog potrošača energije iz masti, sve dijete lišene fizičkih aktivnosti unapred su osuđene na neuspeh. Ako se ne unose belančevine, organizam razgrađuje jedan deo sopstvenih belančevina do amino kiselina koje dalje podležu procesu deaminacije i oksidacije. To je obavezni dnevni gubitak od 20 – 30g pa se minimalni dnevni unos u toj količini i preporučuje, ali dnevni unos belančevina bi trebalo da bude 0.8g – 2g po kg telesne mase. Tako da ako imate 50kg, treba vam od 40 do 100g proteina.  Jedno kuvano jaje od 100g ima 12g proteina. Ovo sve naravno treba individualno izračunati prema ličnim potrebama.

Prema istraživanjima, održavanje mišićne mase značajno je i zbog boljeg imuniteta organizma, tj. povećane otpornosti na bolesti.

 

Tako da, ne plašite se treninga snage, nemojte uvoditi restriktivne dijete i nepotrebno iscrpljivati svoje telo zarad nekih sitnih rezultata. Dobro isplaniran trening, kvalitetna ishrana i tu su i rezultati. Gladovanje nikako! Zdrava ishrana i vežbanje obavezno!

Uživajte do narednog čitanja.

Nada 🙂