Želim da budem Fit, ali šta je to u stvari?

 

FITT

 

Ukoliko  sada čitate ovaj tekst, verovatno ste odlučili da postanete Fit ili makar saznate nešto više o tome.  Danas je biti Fit postalo sastavni deo života, to je trend.

Pod tim pojmom se ne misli na savršeno trenirana tela, top modele, vrhunske sportiste…

FITT je akronim od engleskih reči:

Frequency – Učestalost , koliko puta nedeljno upražnjavamo fizički aktivnost (od 3 do 5)

Intensity – Intenzitet , meri se srčanim otkucajima (puls)

Time – vremensko trajanje treninga (min 30 minuta)

Type – Vrsta aktivnosti, aerobno vežbanje, trening snage, trening fleksibilnosti

                                                                                         

Jednostavno,  biti Fit znači da možete sami sebi da zavežete pertlu, da možete da potrčite a da se ne zadišete, da možete brzo da hodate i da u isto vreme pričate sa partnerom, da se popnete stepeništem bez odmaranja na vrhu .

 Danas svi znaju da je vežbanje korisno, da pomaže da se osećate dobro, da se preporučuje kao preventiva od mnogih bolesti, zar ne?

Ali ono što mnogi ne znaju je da su fizička aktivnost, fizičko vežbanje i fizička kondicija, različite stvari.

Fizička aktivnost predstavlja, bilo kakvu vrstu aktivnosti u kojoj je uključeno korišćenje tela. To može biti, kupovina, uređenje kuće, igranje sa decom, unucima, uređivanje vrta…

Vežbanje je  fizička aktivnost koja je određena treningom. Uglavnom jasno definisana, određena vrmenskim intervalom. Vežbanje može biti usmereno na povećanje snage, fleksibilnosti, izdržljivosti…

Fizička kondicija znači da ste u sposobnosti da dnevne obaveze završite bez umaranja, dnevnu fizičku aktivnost obavljate sa lakoćom.

Da biste to sve postigli nije potrebno da provedete sate čitajući i učeći o tome, dovoljno je da ukačite par osnovnih instrukcija i napravite plan koji će vas voditi do željenog cilja.

Bilo koja aktivnost, ma koliko kratka, mala ili velika, redovnim upražnjavanjem dovodi do poboljšanja zdravlja i fizičke kondicije.

Zapamtite da bilo koja vrsta fizičkog vežbanja mora biti Vama ugodna. Ako ne volite da šetate, trčite, ne morate. Vozite bicikl, rolere, idite na časove plesa, plivanje. Postoji toliko mnogo aktivnosti koje možete upražnjavati i uživati.

Poćnite, videćete i sami. 🙂

Uživajte do narednog čitanja
Nada