Fitness 05.06.2018.

Žena si, ( NE ) moraš da mrziš svoje telo

Žena si, ( NE ) moraš da mrziš svoje telo

Ukoliko pitate žene oko sebe da li bi promenile nešto, većina će vam navesti makar jednu stvar, a neretko i više.
U moru instagram lepotica, a i onih koje nam se smeše sa časopisa, sve je više žena koje svakodnevno sebi nalaze mane.
I dok nam devojka sa instagrama sa kilogramom šminke, dobrim poziranjem i 50 filtera preko svega toga, savetuje da treba da volimo sebe takve kakve smo, dolazimo u situaciju da se dvoumimo između toga da ukinemo deci letovanja, jedan obrok dnevno i knjige za školu i idemo kod najboljeg plastičara ili da prosto razbijemo sva ogledala u kući i kupimo mobilni telefon bez kamere.
Karikiram, ali je poruka jasna 🙂

nadafitt

 

O devojkama u pubertetu da ne pričam, većina je nezadovoljna svojim telom. Pored svega onoga što se može lako promeniti (kilaža i sl.), neretko dolaze u situaciju da se osećaju loše zato što imaju atletsku građu umesto figuru peščanog sata sa izraženom zadnjicom i grudima kao Kim Kardashian.
Kada napokon izađemo iz puberteta i preležimo „dečje bolesti“, shvatimo da smo počeli da starimo. Naravno, sada treba da se loše osećamo i zbog toga…

Da nesreća bude veća, puno je žena koje izgube dosta kilograma, koriguju kod plastičnog hirurga sve što se moglo korigovati, ali se i dalje ne osećaju prijatno u svojoj koži. Ne vole svoje telo. Uvek nađu nešto novo što mu fali.
Nikakva dijeta, a ni plastični hirurg ne mogu da zamene psihologa, psihijatra, psihoterapeuta… Nikakva hrana ni skalpel ne mogu zameniti trud koji same moramo da uložimo. Mislim na preispitivanje, razgovor sa samim sobom, stručnim licem…

DIJETE I ZDRAV ŽIVOT

Nezdrave dijete koje imaju za cilj samo i isključivo bolji fizički izgled često dovedu do najrazličitijih poremećaja u ishrani. Anoreksija, bulimija, opsednutost zdravom hranom, emocionalno prejedanje…
Dobar izgled apsolutno ne mora da podrazumeva i zdravo telo. Valjalo bi da ide jedno sa drugim, ali je činjenica da ne ide uvek.
Kad misliš da si uspela samo zato što izgledaš dobro, zapitaj se kako se zaista i osećaš.

 

nadafitt

ZAŠTO TOLIKO TEŽIMO NEREALNOM SAVRŠENSTVU?

Pre svega, kada neko navodi vaše mane, velika je verovatnoća da želi nešto da vam proda. Igranje sa nečijim nesigurnostima je odličan način za veliku zaradu. Zanemarićemo to što nije baš human.

Obećavaju vam dobar izgled, dobar osećaj, sreću…
Ukoliko kupite tu kremu, celulit će vam nestati, bićete srećniji i napokon ćete osvojiti dečka iz teretane koji je do pre samo 10 dana bio nedostižan jer ko bi vas još hteo sa tom pomorandžinom korom na butinama!
Da li shvatate koliko bolesno ovo zvuči? 🙂 A upravo to nam poručuju. Što je najgore – svako ponekad poveruje…
Dosta sa konstatacijama, sada ću vam dati par kratkih saveta kako da prestanete da budete nezadovoljni sobom i počnete da poštujete svoje telo onakvo kakvo je 🙂

ŠTA JE TEBI VAŽNO?

Zašto misliš da ćeš biti srećnija ukoliko budeš mršavija? Da li je samopouzdanje ono što ti fali?
Postoji mnogo konstruktivnih načina da poradiš na svom samopouzdanju na pravi i trajan način. Dobar izgled je ponekad samo maska za nesigurnosti koje nosimo u sebi.
Sada je pravo vreme da detaljno prečešljaš sva pogrešna uverenja  koja imaš o hrani.

ŠTA TI VOLIŠ?

Ukoliko više voliš da jedeš boraniju, nema logike da do kraja života jedeš grašak zato što si čula od drugarice da je bolji za ravan stomak. Lupila sam primer 🙂
Važno je da pronađeš način ishrane i vežbanja koji tebi lično odgovara, tvom senzibilitetu i načinu života. Da porazgovaraš sa sobom, iskreno i otvoreno.
Da se ne osuđješ ukoliko ne želiš da izdvojiš tri sata dnevno na vežbanje.

Ne moraš da imaš pločice da stomaku da bi bila srećna. Ni zadnjicu Kim K.

Napravi spisak razloga zbog kojih želiš da stekneš zdrave navike. Mislim na razloge koji su mnogo više od fizičkog izgleda.

Prestanite sebe da gledate kao oštećenu robu kojoj treba prepravka. Eventualno kamufliranje pred kupcem kako bi se bolje prodala.

Nastavak i priča o ljubavi prema sebi vas čeka u narednom tekstu koji možete pročitati ovde. 🙂

FITT program uz koji najlakše i najefikasnije stižeš do željenih rezultata.

Ne savetujem vas kako da gladujete ili izbacujete liste namirnica iz ishrane, ne učim vas da kupujete šejkove ili preparate da biste postigli željeni izgled. Ne učim vas da je hrana zdrava ili nezdrava, kao ni dobra ili loša.

Učimo kako da na osnovu ličnih potreba, želja i ukusa sami sebi u budućnosti kreirate idealne obroke i vodite svoju ishranu na način na koji se najbolje uklapa u vaše potrebe.